Berwick Health Clinic

Location

Berwick, Victoria

Year

XXXX – Ongoing

Services

Principal Consultant
Architecture
Contract Administration
Interior Design
Workplace Strategy and Design
Landscape design
Design team management

Photography

Overview

Located on the busy corner of Clyde Road and Langmore Lane, the Berwick Health Clinic maximises the opportunities of this high-profile location with a design that puts the occupants first by promoting physical, psychological, and social well-being.

Designed to maximise exposure to both street frontages, the ground floor is balanced on the north by a semi-public respite space saturated with northern light and greenery. This outdoor space provides a point of connection and symbiotic relationship between the new building and existing heritage building, defining the heritage facility as a support service to the new building to create a cohesive, standalone health precinct.

Healthy and nurturing

The dynamic building form is a response to a unique site unencumbered by competing buildings. The terraced and gently curved northern façade respects the heritage site, and exterior spaces on the east and north facades bring the healing properties of the natural environment into the building to promote the health of its occupants. Conversely, the corner of Clyde Rd and Langmore Lane presents a striking and bold façade using a bronzed screen to create a semi-transparent façade, hinting to the public about the use of the building while creating safe and nurturing spaces for the occupants.

Promoting health through design

The square shape of the building provides large, flexible floor plates, and a glass-roofed atrium contributes to a healthy indoor environment by bathing internal spaces with natural light.

Making an impact

By considering people, place, and society, the design provides sustainable and beneficial outcomes now and in the future.