Geelong Healthcare Precinct

Location

Norlane, Victoria

Year

2020 – 2023

Services

Principal Consultant
Architecture
Contract Administration
Interior Design
Workplace Strategy and Design
Design team management

Overview

The Geelong Healthcare Precinct was conceived in response to the local community’s needs for quality medical, dental and childcare services. The brief presented a unique opportunity to create a distinctive piece of architecture and cultural infrastructure for our client that would positively impact the Norlane community.

The project has involved the design and delivery of three buildings: a dental facility (with ground floor café and first floor day surgery facility), a medical clinic and a Montessori childcare centre. Each of the separate elements were designed to complement one another, and to form a new cohesive precinct for health and education.

Unified and distinguished

Inheriting an existing design, we completely reworked the floor plans of each building in close collaboration with the client and specialist consultants. Our response was to create a more consistent and distinguished architectural scheme. While all three buildings offer different functions, it was important for them to speak the same visual language to unify the development as a whole.

Responding to the urban context

Making the most of the highly visible location on a main arterial within a residential neighbourhood, the architecture speaks to its residential surrounds while still creating a distinguished and inviting commercial venue. Welcoming and inviting, the buildings are designed to express an openness through the positioning of various entries, while the internal carpark is positioned to enable use for events outside operating hours, providing a valuable community building initiative.

The roofs of each building are angled down towards the bordering residences and adjacent commercial precinct, highlighted by a distinctive brick materiality that links the precinct back to its surrounding context.

Expressing culture in design

During the design phase, our client introduced us to the principles of Vastu Shastra, an Indian planning and architectural philosophy. These principles were applied from the get go, enabling the precinct to reflect the rich cultural identity of the neighbourhood.

5 Star Green Star Equivalent

The project also incorporates a suite of sustainability initiatives that exceed BCA requirements and achieve equivalent to a 5 Green Star performance. Highlights include:

  • Double glazed external windows to improve the internal environment;
  • Solar panels on the roof;
  • Automated lighting control systems provided to all areas;
  • 80% of products and materials by volume produced or manufactured in Australia;
  • Monitoring strategy to include producing data consumption trends to measure environmental impact of the building;
  • High performance R5.0 insulated roof, underslab insulation, extensive rainwater harvesting and rain gardens to remove pollutants from carpark stormwater runoff.

Making a difference

The outcome of a thriving partnership, this architectural solution demonstrates a real recognition of context and community that will benefit Norlane and the broader City of Greater Geelong for generations to come.