Grampians Health Ballarat Dental Clinic

Location

Sebastopol, Victoria

Year

2013 – 2014

Services

Principal Consultant
Architecture
Contract Administration
Interior Design
Workplace Strategy and Design
Design team management

Overview

This new Dental Clinic for Grampians Health Ballarat (formerly known as Ballarat Health Services), was developed in response to the lack of public dental facilities in the Ballarat region and focussed on relocating existing facilities from a nearby hospital site.

Located at Sebastopol’s Phoenix P-12 Community College, the facility was designed as both a dental service and teaching clinic for Latrobe University students. The project brings students and the public together, with dental care services provided by students in dedicated suites under supervision, delivering free treatment for all.

State of the art facilities

The Clinic comprises 20 dental suites with state-of-the-art chairs and equipment, technician laboratories to create orthodontic appliances, dentures, tooth replacements and prosthetics, as well as a Central Sterile Services Department, Radiology and X-Ray services, and staff social/common areas and kitchenette. The design also includes a provision for a future radiology facility with CT scanning, X-Ray and ultrasound amenities.

Exterior of modern dentail clinic with parking lot, showcasing sleek architecture and ample space for vehicles.
Accommodating diverse users

The design addresses the inadequacies of the former site, which was unable to deliver the level of practical teaching and training required for students and was also ill-equipped to support the needs of public patients including children and young people, people with disabilities and those experiencing disadvantage, marginalisation or at risk of homelessness.

Our design process responded to this through an innovative ‘patient-first approach’: drawing upon the experience of staff, recent dental clinic design and traditional clinic layouts to think critically about how each end user might engage and interact with the new space.

Shaping identity

The Ballarat Health Services Dental and Teaching Clinic challenges conventions of public health amenities. Our intention was to create a strong building identity buffered from the main street, balanced by a welcoming and calm entry amidst landscaping, trees and gardens.

A hallway with vibrant green and orange doors.
Optimising amenity

The suites are arranged around the outside of the facility, with each chair facing a window out to landscaped views and natural sunlight. In the middle of the site, the laboratories, sterilising components, corridors and internalised suites also benefit from natural light.

With windows facing an internal courtyard as well as raised roof sections incorporating high level windows, the design delivers improved amenity for staff and recognises that patients undergoing treatment are more likely to feel relaxed in all suites with a peaceful view.

Multifaceted impact

Our user-centric approach has delivered a building that alleviates the anxiety and trauma of patients, trains future generations of dental practitioners, and provides an invaluable, accessible public service for the region.

Exterior of modern dentail clinic architecture against cloudy sky, showcasing sleek design and a dramatic atmosphere.